OMIKRON: en efterlängtad ‘julklapp’? Både farlig och ofarlig – kan vara början på slutet på pandemin och början på endemi!

Kan OMIKRON vara den efterlängtade ‘julklappen’?

 

Danmark är världsledande när det gäller att snabbt och effektivt ‘sekvensera’ coronaviruset, dvs genom analys kunna kartlägga ett virus arvsmassa.

I och med förekomsten av OMIKRON har en snabb och effektiv sekvensering visat sig vara ett värdefullt verktyg för att få en lägesbild och karta över smittspridningen  i samhället.

Danmark sekvenserar stora volymer av test och får resultaten inom 24 timmar, medan Sverige som sekvenserar många gånger färre, men får resultaten först efter en vecka.

Danska forskare förklarar pedagogiskt vad som skiljer OMIKRON från tidigare varianter när det gäller s k genombrottsinfektioner enligt följande där OMIKRON liknas vid en flod:

(i) ”…likened the virus as a tlood… …two barrier walls safeguarding the health…”.

Det betyder i klartext att fler kommer att smittas med OMIKRON än tidigare varianter.

Men symptomen är mindre allvarliga jämfört med tidigare varianter.

 

Det innebär att risken för allvarlig sjuklighet och död är lägre för vaccinerade och ovaccinerade som genomgått en infektion.

Men då antalet som smittas i samhället riskerar att bli många gånger fler än med tidigare varianter, så riskerar antalet drabbade av allvarlig sjuklighet och död bli högt i slutändan.

Det ‘fina i kråksången’, dvs ‘julklappen’, trots att OMIKRON är mycket mer smittsam, så kan risken för ohälsa bli mindre på sikt.

 

Det beror på att:

(i) Vaccineffekten minskar för tillfället.

(ii) Men immuniteten (dvs skyddet mot allvarlig sjuklighet och död)  i befolkningen kan öka på sikt.

OMIKRON är således fortsättningsvis FARLIG på samhällsnivå, men i ökande utsträckning OFARLIG (dvs livsfarlig)  på individnivå.

Det innebär att pandemin kan övergå i en ‘endemi’.

Dvs ett slut kan skönjas om INTE ett ‘supervirus’ eller ‘domedagsvirus’ ser dagens ljus (HÄR och HÄR).

%d bloggare gillar detta: