FAKE NEWS: Andersson blev INTE statsminister igår och därmed INTE första kvinnan som statsminister, dvs ‘nära skjuter ingen hare’ utan ‘segern togs ut i förskott’!

Media verkar INTE veta vem som är Sveriges statsminister.

INTE ens politikerna själva verkar ha koll, förutom huvudpersonen själv (HÄR).

 

Det låter på nyheterna och kommentarerna från journalister och politiker kring turerna i riksdagen efter valet av ny statsminister som om Andersson (S) var Sveriges statsminister under några timmar igår.

Men det är en sanning med modifikation, eller snarare ‘fake news’.

Andersson hann ALDRIG bli Sveriges statsminister, utan tvingades avböja erbjudandet från riksdagen.

 

Det finns en ordning som säkerställer och fastställer hur och vem som skall utses samt tillträda som Sveriges statsminister.

Man kan INTE avgå om man INTE tillträtt som statsminister.

Och om man INTE tillträtt så har man INTE heller varit statsminister.

 

Statsminister Löfven meddelade sin avgång den 10/11 enligt följande:

”Statsministern har begärt sitt entledigande. Statsministern och övriga statsråd har därför entledigats av talmannen. De uppehåller sina befattningar till dess att en ny regering har tillträtt. Regeringen är därmed en övergångsregering.”

Det som skedde igår i Sveriges riksdag var att Andersson (S) valdes till statsminister, dvs erhöll ett erbjudande om att inneha statsministerämbetet. Under dagen tvingades hon ‘avböja’ erbjudandet efter några få timmar utan att ha hunnit tillträda.

Det är som att säga att man NÄSTAN uppnått något.

Men ‘nära skjuter ingen hare’.

Dvs ‘segern togs ut i förskott’.

 

En framröstad statsminister i riksdagen blir INTE Sveriges statsminister förrän riksdagen godkänt dennes regering (dvs ministrar) och dessutom skall statschefen (dvs kungen) därefter ges sitt godkännande (dvs det sistnämnda en formalitet).

Tre villkor skall således uppfyllas innan en framröstad statsminister är Sveriges statsminister:

(i) ”Regeringen måste accepteras av riksdagen.”

(ii) ”Av regeringsformens regler följer att den sittande regeringen  stannar kvar som en övergångsregering.” (dvs med Löfven som statsminister)

(iii) ”Regeringsskiftet sker formellt vid en så kallad konselj på slottet. Det är ett regeringssammanträde där statschefen, det vill säga den som är kung eller regerande drottning, är ordförande. Då redogör talmannen för sitt förslag och riksdagens beslut. Statschefen konstaterar sedan att regeringsskiftet har ägt rum.”

 

Det innebär att Löfven ‘på pappret’ fortfarande är Sveriges statsminister, vilket kan beskådas på regeringens hemsida (HÄR – 25/11).

Andersson har därför INTE ännu varit statsminister.

Sverige har därför INTE ännu fått sin första kvinna på statsministerämbetet.

 

Händelserna igår visar på varför denna ordning och logik fyller en viktig funktion, då Andersson valdes men tvingades ‘avböja’ erbjudandet från riksdagen innan hon tillträtt som Sveriges statsminister.

Det skulle innebära, om t ex Kristersson i en ny omröstning blir vald till statsminister i riksdagen (dvs samma erbjudande som Andersson fick igår) och vars  regering accepteras av riksdagen och godkänns av statschefen, att Andersson INTE blev Sveriges statsminister och att Sverige fortfarande INTE haft en kvinna på statsministerämbetet.

Därmed INTE sagt att Andersson INTE kommer att bli Sveriges statsminister, men hon är fortfarande INTE i mål.

Mycket kan hända i det politiska kaos som råder just nu i riksdagen.

INGEN vill sitta med ‘Svarte Petter‘ på handen med ett annalkande val i närtid.

 

Ett svar till “FAKE NEWS: Andersson blev INTE statsminister igår och därmed INTE första kvinnan som statsminister, dvs ‘nära skjuter ingen hare’ utan ‘segern togs ut i förskott’!”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: