G20:s ‘globala bolagsskatt’ är bara ‘a big fancy word’ – ‘djävulen sitter i detaljerna’!

G20-ledarna påstås kommit överens om en s k  global bolagsskatt (HÄR).

 

Den s k globala bolagsskatten innebär: ”…införandet av en global miniminivå på 15 procents bolagsskatt och ett tillhörande paket för att flytta beskattning av delar av vinsten på multinationella storföretag till länder där försäljningen äger rum.”

Kanonbra, eller hur?

Men i det’ finstilta’ finns villkoren.

 

Men samma bolagsskatt kräver att flera villkor uppföljs enligt följande: ”…med en vinstmarginal på över tio procent och en global omsättning som överstiger 20 miljarder euro…”.

Knappast en global bolagsskatt, eller hur?

Utan ‘a big fancy word’.

 

Det  innebär att väldigt många företag, dvs nästan alla, INTE berörs av denna ‘G20-skatt’. Det är oklart hur många företag som finns i världen med en vinstmarginal på 10% (under ett kvartal) och 200 miljarder kronor i årlig omsättning.

Det sägs att detta kommer att ge ytterligare 1000 miljarder i skatteintäkter (HÄR), men den kritiska frågan är vilka ‘motdrag’ som globala ‘jättar’ kommer att vidta för att i största möjliga mån minska effekten av ‘G20-skatten’.

Kommer INTE ‘sitta med armarna i kors’.

 

En annan kritisk fråga är varför ‘G20-skatten’ enbart skall omfatta globala ‘jättar’ och inte fler storföretag?

Om tanken hade varit att bolag skall beskattas i det land där pengarna intjänas borde skatten baserats på försäljningen i respektive land utan villkor (dvs ‘flat rate‘), men det hade inneburit att stora skatteintäkter försvunnit från G20-ländernas ‘räkenskaper’ och istället hamnat i andra länder.

Var för bra för att vara sant.

‘Djävulen sitter i detaljerna’.

%d bloggare gillar detta: