Norge tog bort ‘coronarestriktionerna’ från en dag till nästa – bestående ‘normalitet’ eller ‘närsynt’ populism från en avgående regering?

Regeringen i Norge tog bort nästan alla ‘coronarestriktioner’ (HÄR) med väldigt kort varsel (från fredag till lördag i förra veckan) som fick ‘stängda dammluckor’ att öppnas på ‘vid gavel’ med vilt glädjefirande (HÄR och HÄR).

Den kritiska frågan om Norge tog bort restriktionerna för tidigt.

En annan kritisk fråga är varför restriktioner ‘hastigt och lustigt’ togs bort.

 

Pandemin ‘rasar’ för fullt  i världen, dvs pandemin kommer INTE vara över på länge. En pandemi med tillhörande smittspridning med ett virus som muterar är ett globalt fenomen som inte ser skillnad på landsgränser.

Norge som klarat av att hantera pandemin till dags dato med mycket låg sjuklighet och dödlighet har tagit täten att återgå till ett normalt liv ‘på pappret’.

Återstår att se om denna ‘normalitet’ är bestående i verkligheten.

Men borttagandet av restriktioner kan vara populistisk ‘närsynthet’.

 

Den nuvarande regering kommer avgå inom kort efter att ha förlorat valet till Stortinget nyligen och vill kanske lämna ett positivt ‘eftermäle’ efter 18 månader med restriktioner i samhället.

Dvs vill INTE ge valets segrare denna möjlighet att ‘skörda vinsterna’ av Norges framgångsrika hantering till dags dato.

Men frågan kvarstår om Norge tog bort restriktionerna för tidigt.

Det kommer visa sig under hösten och vintern om det var rätt eller fel beslut.

 

 

 

%d bloggare gillar detta: