Erbjuds evakuering från Kabul av UD, men först farlig resa på egen risk till flygplatsen och därefter ‘stå för’ kostnaderna – dvs evakueringen är INGEN ‘räkmacka’!

Utrikesminister Linde borde resa ner till Kabul.

Och ta på sig sin sjal och genomföra resan till flygplatsen på egen hand.

 

Linde skriver på twitter: ”Jag kan bekräfta att UD har informerat svenskar på svensklistan om evakueringsflyg från Kabul och att ambassaden har informerat lokalanställda om evakuering. UD har personal på flygplatsen med de resurser som behövs för att fortsatta evakueringsarbetet. Transportkapacitet finns.”

De berörda på en s k ‘svensklista’ har fått information om att det finns evakueringsflyg och transportkapacitet samt att UD är på flygplatsen.

Låter väl jättebra, eller hur?

 

I vanlig ordning så sprider regeringen vilseledande information. I ett brev som berörda på svensklistan erhållit står det bl a följande:

”UD kan inte bistå med transporter till flygplatsen. Du måste själv bedöma om det är möjligt och säkert att ta dig till flygplatsen från där du befinner dig”

Det betyder att den farliga resan till flygplatsen tvingas var och en att göra på egen hand.

Detta är UDs normala erbjudande, men det innebär att flera av de berörda INTE kommer kunna ’nappa’ erbjudandet att evakueras.

Det betyder tomma säten på evakueringsplanen, dvs transportkapaciteten utnyttjas INTE fullt ut.

De berörda erbjuds alltså evakuering av UD om de klarar den farliga resan till flygplatsen som dessutom sker på egen risk.

Låter väl INTE jättebra längre, eller hur?

 

Evakuering som anordnas av UD kan dessutom innebära: ”…enskild resenär själv får stå för kostnaderna om staten genomför en katastrofinsats. I praktiken handlar det om resekostnader och eventuella hälso- och sjukvårdskostnader som direkt kan kopplas till den enskilde resenären.”

Dvs evakueringen är INGEN ‘räkmacka’.

 

%d bloggare gillar detta: