‘Nollvision’ i trafiken, men INTE för elsparkcyklar, utan där råder ‘djungelns lag’!

Trafikverkets s k ‘nollvision’ innebär att ”…ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken….”. Det är samhällsviktig vision om trafiksäkerhet som borde tillämpas på ALLA transportmedel, människor som använder transportmedel och andra som kan råka ut för att skadas eller dödas av dessa olika transportmedel.

Men ALLA transportmedel omfattas INTE ännu.

Elsparkcyklar är fortfarande en ‘frizon’ som INTE innefattas av ‘nollvisionen’.

 

Elsparkcyklar har funnits i stadsbilden på ‘gator och torg’ under ganska lång tid. Det finns dessutom lag stiftning sedan ett par decennier (HÄR), men som verkar ‘tandlös’ när det gäller trafiksäkerhet. Användandet av elsparkcyklar är INTE ofarligt, utan det sker många olyckor med elsparkcyklar (t ex HÄR).

Trafikverkets ‘nollvision’ verkar INTE omfatta elsparkcyklar ännu och än mindre risken för gående på trottoarer, gågator, parker och andra offentliga utomhusmiljöer (HÄR och HÄR).

De byråkratiska ‘kvarnarna’ på Trafikverket ‘maler’ trögt eller snarare ‘idisslar’ i godan ro (HÄR). 

 

Olycksrisken är INTE ringa. Det är INTE ovanligt att användare av elsparkcyklar far fram på ‘gator och torg’ bland lastbilar, bussar, bilar, motorcyklar, mopeder och cyklar. De kör också ganska fort ‘kors och tvärs’ på gågator och torg mellan gångtrafikanter (t ex äldre personer och barn). Elsparkcyklar kan utgöra en fara för andra

‘Trafikvettet’ är ibland som ‘bortblåst’.

Användare utsätter sig själva och andra för risker att skadas.

 

Men ‘nollvision’ för elsparkcyklar verkar INTE vara en prioriterad och än mindre akut trafiksäkerhetsåtgärd för Trafikverket (HÄR). Trafiksäkerheten är i dagsläget fortfarande obefintlig.

Det ställs nästan INGA krav (HÄR), utan vem som helst som är tillräckligt gammal kan köra nästan var som helst och dessutom i princip hur som helst.

 ‘Djungelns lag’ gäller fortfarande för elsparkcyklar.

%d bloggare gillar detta: