H&Ms ‘politiska’ populism har ‘gått på en mina’ i Kina – ‘stinker’ dubbelmoral ‘lång väg’!

Globala företag agerar ibland som om deras affärside och kärnverksamhet brydde sig om människors väl och ve.

Men ‘vackra’ ord är INTE tillräckligt.

 

H&M är bara ett i raden av globala företag som försöker ‘profitera’ på orättvisor och orättfärdiga handlingar runt om i världen genom ‘politisk’ populism. De försöker ‘framställa sig i bättre dager’.

Samtidigt är dessa företag i första ledet när det gäller att utnyttja billig arbetskraft som många gånger har otillfredsställande löne- och arbetsvillkor.

‘Stinker’ dubbelmoral ‘lång väg’.

Ibland kritiserar de ett lands bemötande av människor, men kan ’ta sig vatten över huvudet’. Dessa företag ‘spelar’ ett högt spel som kan ‘slå tillbaka’ med stor kraft. Världen består av olika länder vars politiska, ekonomiska och sociala samhällstrukturer kan vara väsensskilda. Ett ‘färskt’ exempel är H&Ms agerande i Kina på sistone (HÄR, HÄR och HÄR).

H&Ms ‘politiska’ populism verkar gått på ‘en rejäl mina’ i Kina .

 

På vilka grunder fattar H&M sina beslut om att kritisera den ena orättvisan eller orättfärdiga handlingen eller den andra? Det är uppenbart att de inte kan engagera sig i allt, men då uppstår frågan i vad består deras s k  ‘engagemang’. H&M tjänar stora pengar på den kinesiska marknaden.

Om H&Ms ‘engagemang’ vore äkta kunde de överge denna marknad av ‘moraliska skäl’, men det sker givetvis inte.

H&M ‘politiska’ aktivism antyder verklighetsflykt, inte verklighetsförankring.

 

På vilka företagsekonomiska eller affärsmässiga grunder fattar de beslut om att involvera sig i ‘politisk’ populism? Dessa redovisas aldrig utan floskler förs fram istället.

Många globala företag betalar obefintlig skatt på sina vinster.

Men ‘stoltserar’ gärna med att de stöttar ‘goda’ eller ‘välgörande’ ändamål.

 

De vill gärna framstå som moraliska förebilder trots att de flyttar sin vinster till andra länder som erbjuder förmånligare vinstbeskattning (ibland INGEN alls!) och vars verksamheter samtidigt utnyttjar arbetskraft i låglöneländer och människors dåliga arbetsvillkor för att maximera sina vinster.

Dessa företag borde INTE ägna sig åt ’politisk’ populism.

Dessa företag borde istället se till att betala högre löner, säkerställa trygga arbetsvillkor och betala skatt på sina vinster som alla andra. 

Dessa företag borde sluta ’hyckla’ och istället agera som moraliska föredömen.

 

%d bloggare gillar detta: