Vad innebär att ‘göra en giesecke’? Att ha ‘fel i allt’ och dessutom ta betalt!

Fd statsepidemiolog Giesecke visade sig fara med osanningar ‘stup i kvarten’ under pandemins första våg. Han gjorde det ena tvärsäkra påståendet efter det andra ‘utan att blinka’. 

Media visade sig vara i stort sett okritiska, trots att det i ett tidigt skede var tydligt att Giesecke hade fått det mesta ‘om bakfoten’.

Väldigt många insåg inte att det han ‘vräkte ur sig’ i media saknade stöd i forskning och var ‘rena’ spekulationer som hade obefintlig förankring i verkligheten. Brasse i ‘Fem myror är fler än fyra elefanter’ hade sagt till Giesecke: ‘Fel fel fel fel fel fel!‘.

Giesecke hade i princip ‘fel i allt’.

 

Det visade sig dessutom att Giesecke hade ett lukrativt avtal ‘i det dolda’ med FHM (HÄR) som han inte redovisade öppet (HÄR).

Giesecke tog alltså dessutom betalt.

 

Sammanfattningsvis, Giesecke personfierar talessättet ‘upp som en sol, ner som en pannkaka’. Ett typexempel på ‘uppblåst självbild’ i kombination med ‘skrupelös girighet’. I detta sammanhang kan uttrycket ‘att göra en giesecke’ myntas, vilket innebär:

Att ha fel i allt och dessutom ta betalt.

 

Det innebär lite mer utförligt en person som självsäkert gör felaktiga påståenden och dessutom får betalt för detta utan att upplysa andra om detta.

Språkrådets nyordslista för 2020 (HÄR) radade upp flera pandemirelaterade nyord, men borde kanske inkluderat ‘att göra en giesecke’…(-:

 

%d bloggare gillar detta: