Fullt med ‘slarvpellar’ med siffror, men få ‘slarvmajor’ – en ‘gubbig’ slump? Kanske, men RÄTT svar kan vara ‘hehe’-klubben!

Generaldirektör Carlson, statsepidemiolog Tegnell och  f d statsepidemiolog Giesecke har visar sig vara notoriska ‘slarvpellar’ med siffror.

 

De  verkar på fullt allvar tro att det räcker med att ‘sätta upp ett finger i luften’. Med detta som grund har denna ‘gubbtrio’ gjort tvärsäkra uttalanden som oftast visat sig vara gissningar och i slutändan felaktiga. En ‘slarvmaja’ är dock professor Wold som uppenbarligen inte kan räkna rätt (t ex HÄR)

Det verkar vara en svensk ankdamm av foliehattar (HÄR) där siffror ges underordnad betydelse.

Istället gäller personliga spekulationer och gissningar.

 

Ett exempel är påståendena om s k ‘flockimmunitet’ har framförts genom Folkhälsomyndigheten av bl a generaldirektör Carlson, statsepidemiolog Tegnell och före detta statsepidemiolog Giesecke, men alla deras självsäkra påståenden har ‘kommit på skam’ (mina kommentarer t ex HÄRHÄRHÄR och HÄR).

En annan som INTE borde vara slarvig med siffror är den s k ‘matematikprofessorn’ Britton (t ex HÄR, HÄR, HÄR,   som har lyckats med ‘konstycket’ att i princip ALLTID ha fel i sina förutsägelser.

Ett annat exempel är Britton som bl a skrivit att ”ett dåligt år med säsongsinfluensan då ca 3k dör…”, dvs 3.000 döda. Socialstyrelsen skriver att ”…i genomsnitt avled 685 personer till följd av influensa per säsong…” och ”…säsongen med flest drabbade var 2017−2018 då drygt 1 100 personer avled...”.

INTE undra på att det blir FEL om den s k ‘matematikprofessorn’ slarvar med siffrorna.

 

Man behöver gå tillbaks till 2002 för att komma i närheten av 3.000 avlidna (2.931 – HÄR), men bara om influensa och lunginflammation ‘slås ihop’. Dessa ‘slås’ dock INTE ihop med antalet avlidna med COVID-19, så det är en jämförelse som ‘haltar’ betänkligt.

Sedan 2001 har det i genomsnitt avlidit 2,272  per år baserat på influensa OCH lunginflammation (J09-J18 enligt Socialstyrelsens egen statistik – HÄR). De senaste 10 år har det i genomsnitt avlidit 2.110 på samma grunder, så 3.000 är som att jämföra ‘äpplen och päron’.

Det verkar finna många ‘slarvpellar’ med siffror, men få ‘slarvmajor’.

Är det en ‘gubbig’ slump? Knappast!

Det är detta som kallas för ‘hehe’-klubben (HÄR).

 

%d bloggare gillar detta: