Biden ser ut att vinna, men vinner Trump ändå? Ta INTE ut någon seger i förskott!

Flertalet opinionsundersökningar visar en ledning för Biden över Trump.

 

I de nationella opionionsundersökningarna leder Biden stort, men dessa är ointressanta, då det är ett mindre antal stater där valet avgörs. Det är dessa som brukar kallas ‘swing states’ eller ‘battle ground states’.

De opinionsundersökningar som fokuserar på dessa stater visar en betydligt mindre ledning för Biden över Trump. De visar några få procents övertag för Biden, medan några visar en knapp ledning för Trump. Några visar att det är jämnt.

Flertalet s k experter tror också att Biden vinner över Trump. Dessutom, den s k  ‘stock market’s time-tested presidential predictor‘ visar att Biden kommer att ta över vita huset. Spelbolagens vadslagningsodds är också till Bidens fördel.

Onekligen, det ser svårt ut för Trump.

Men kom ihåg att detta presidentval sker under väldigt speciella omständigheter.

 

En speciell omständighet är att det pågår en pandemi som kan leda till att tidigare parametrar som visat sig vara pålitliga för att göra prognoser för valopinionen, inte nödvändigtvis är pålitliga denna gång.

Spelplanen ser annorlunda ut, vilket kan påverka utfallet.

 

En annan speciell omständighet är att valdeltagandet ser också ut att bli högt, kanske det högsta på över 100 år. Poströstningen är dessutom skyhög (nästan 100 miljoner har poströstat i år), vilket är en tredje speciell omständighet som också kan påverka pålitligheten i använda parametrar.

Det finns således en betydande osäkerhet i alla de uppskattningar som görs  kring vem som vinner presidentvalet.

100% säkerhet finns INTE i opinionsundersökningar.

Enögda experter har dessutom ofta fel.

 

En fjärde speciell omständighet är att det kommer sannolikt att uppstå tvister gällande delar av valresultatet som kommer att behöva avgöras av högsta domstolen som har en konservativ prägel (6 mot 3), vilket kan påverka valresultatet och dra ut på tiden innan det slutgiltiga valresultatet kan fastställas.

INGEN vet med säkerhet hur rådande omständigheter påverkar valresultatet.

KOM IHÅG – det finns INGET valresultat ännu, utan bara prognoser.

Trump eller Biden – ta INTE ut någon seger i förskott!

 

 

 

 

 

%d bloggare gillar detta: