Lögn, förbannad lögn och Tegnells användning av statistik som ‘påhejas’ av obefintligt pålästa journalister

På dagens presskonferens (25/6) tillåter extremt dåligt pålästa  journalister (om pålästa överhuvudtaget!) att statsepidemiolog Tegnell vilseleder allmänheten med ett diagram som visar irrelevant och intetsägande statistik om vidtagna åtgärder varit hållbara eller inte.

Tegnell tillåts dessutom påstå, utan att närvarande journalister ifrågasätter, att den svenska strategin är hållbar, medan Danmarks, Finlands och Norges strategier är ohållbara, baserat på diagrammet nedan.

Tegnell använder diagrammet för att påstå att i Sverige reser människor mindre idag än i grannländerna (rätt i sak), men påstår att detta visar att den svenska strategin varit hållbar. medan grannländernas varit ohållbara.

Det är de facto tvärtom!

Danskar, finländare och norrmän kan tillåtas resa mer då smittspridningen är UNDER KONTROLL i dessa länder, men den svenska smittspridningen har varit BORTOM ALL KONTROLL sedan i början av mars.

Notera att grannländerna stängt sina gränser för svenskar och det finns en uppenbar anledning som stavas SKYHÖG SMITTSPRIDNING!

Danmark, Finland och Norge har under en längre tid nästan ingen smittspridning, medan Sveriges smittspridning är över 40 gånger högre per capita under de senaste veckorna 23-25 och dessutom i särklass i Europa(se karta nedan).

Notera att grannländernas resande ökat i förhållande till Sverige de sista veckorna (fr o m vecka 22)  i diagrammet nedan när deras smittspridning är mycket låg, men den svenska är skyhög!

Tegnells användning av statistik syftar alltför ofta till att skapa en illusion om att den svenska strategin INTE misslyckats, trots att alla fakta talar sitt tydliga språk i dödlighet, sjuklighet och smittspridning.

Oräkneliga gånger har han pratat om den ‘flacka kurvan, ‘befinner sig på en platå’, ‘stabil’, ‘svag trend’, ‘peakat’ m m. Om dödlighet, sjuklighet och smittspridning befinner sig på en mycket högre nivå än grännländerna är strategin knappast hållbar eller lyckad, utan ohållbar och misslyckad.

Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och Tegnells användning av statistik i syfte att vilseleda allmänheten med stöd av medias okritiska förhållningssätt.

 

%d bloggare gillar detta: