Mörkertal som inte beaktas och absoluta mått som används i nyhetsrapporteringen kring antalet döda i COVID-19 ger en missvisande bild av verkligheten.
När det gäller COVID-19 bör var och en komma ihåg att alla siffror som rapporteras i media kring antalet dödsfall har ett s k mörkertal, dvs det finns flera döda i COVID-19 än de som redovisas i den officiella statistiken.
När det gäller COVID-19 bör var och en komma ihåg att siffror som rapporteras i media kring antalet dödsfall ofta är s k absoluta tal, dvs totalt antal. Dessa kan inte användas vid jämförelse mellan länder, utan då bör s k relativa tal användas, t ex antalet dödsfall i förhållande till ett lands befolkningsmängd (‘per capita’ eller ‘per person’).
COVID-19 har medfört att många människor avlidit och många fler kommer att avlida. På nyheterna talas det om tiotusentals döda i USA, Spanien, Italien, Frankrike och UK, men färre i t ex Belgien. Sverige har relativt få döda i förhållande till dessa länder, men har samtidigt relativt många i förhållande till grannländer såsom Tyskland, Norge, Danmark och Finland.
Dessa siffror är bedrägliga då de bortser från folkmängden i varje land, dvs per capita eller per miljon invånare som ger en delvis bättre bild.
Nedan ges siffror för den 18/4 i de mest drabbade länderna omräknade så att de går att jämföra med svenska siffror avseende döda i COVID-19 per miljon invånare:
- Sverige ca 1.500 st / ca 10 miljoner = 150
Länder med flest antal döda i COVID-19:
- USA ca 38.000 st / ca 328 miljoner = 116
- Italien ca 23.000 st / ca 60 miljoner = 383
- Spanien ca 20.000 st/ ca 47 miljoner = 425
- Frankrike ca 19.000 st / ca 67 miljoner = 284
- UK ca 15,.500 st / ca 67 miljoner = 231
Men notera följande land:
- Belgien ca 5.500 st / ca 11,5 miljoner = 478 (högt på grund av att landet registrerar även avlidna med tydliga symptom på COVID-19)
Jämförelse med grannländer:
- Tyskland ca 4.400 st / ca 83 miljoner = 53
- Danmark ca 346 st / ca 5,8 miljoner = 60
- Norge ca 164 st / ca 5,4 miljoner = 30
- Finland ca 90 st / ca 5,5 miljoner = 16
Idagsläget ligger alltså dödstalen i Sverige högt över grannländerna, men ligger än så länge långt under länder i södra Europa.
Betänk att när det rapporteras om ca 500 döda per dag i Spanien och ca 600 döda per dag i Italien, så motsvarar dessa siffror ca 100 döda per dag i Sverige, samtidigt som 100 döda i Sverige per dag motsvarar 3.300 döda per dag i USA.
Kom ihåg att Sverige under flera veckor legat på tio-i-topp lista över de länder i världen som har högst antal dödsfall i COVID-19 (officiell statistik), vilket ger en indikation på hur väl den valda strategin varit hittills i förhållande till andra länder i väst.
Notera att alla länders s k officiella statistik när det gäller antalet döda i COVID-19 har ett mörkettal som ofta beror på att enbart de som testat positivt för COVID-19 inkluderas i statistiken över dödsfall.
Detta gäller flertalet länder såsom Italien och Spanien, men också Sverige.
I både Italien och Spanien är mörkertal ett allmänt känt faktum och det förs en intensiv diskussion om att dödstalen för COVID-19 kommer att behöva justeras kraftigt uppåt i efterhand när beräkningar kan utföras i förhållande till tidigare års dödstal under samma tidsperiod som antalet döda i COVID-19 varit som störst. Det finns exempel på mindre samhällen och städer där fyra till fem gånger fler människor har avlidit än normalt, varav en mindre del enbart registerats som COVID-19.
Kom därför ihåg att alla officiella dödstal i COVID-19 har ett s k mörkertal och att absoluta tal ofta används i nyhetsrapporteringen, istället för relativa tal i förhållande till folkmängd per land.
Kom dessutom också ihåg att olika länder befinner sig i olika skeden i smittspridningen, som leder till att dödstal kan uppfattas vara höga eller låga idag i ett land jämfört med ett annat, men det är först om några månader som dessa kan ställas i relation till varandra, samtidigt som effektiva behandlingsformer mot de svårast sjuka förhoppningsvis kan finnas tillgängliga.
Sluligen, jämförelser mellan industriländer i t ex Europa med t ex utvecklingsländer i Afrika och Asien bör undvikas som ofta har helt andra ekonomiska och sociala förutsättningar. Det kan vara svårt att jämföra länder i södra och norra Europa som präglas av kulturella olikheter och skillnader i livsstil.
Jämförelser kan därför oftast vara mindre komplexa och mer relevanta om dessa baseras på närliggande länder som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt lika.
Sverige präglas av ‘social distansering’ i många sammanhang i vardagslivet liksom flera grannländer, men länder i södra Europa präglas istället av ‘social närhet’ i många olika avseenden i vardagslivet.
Det senare har gett en naturlig grogrund för smittspridningen av COVID-19 i södra Europa, men som bidragit till att länder som Sverige får en mindre explosionsartad smittspridning i samhället.