Skyll inte allt på nättroll

Det finns politiker, makthavare, journalister och offentliga personer samt privatpersoner som medvetet verkar har gjort det till sitt signum och i det närmaste en livsgärning att skapa reaktioner och kommentarer i strävan efter uppmärksamhet, på jakt efter klick och delningar på sociala medier istället för att bidra till ett sunt och konstruktivt debattklimat.

Dessa individer kan samtidigt enkelspårigt och med skygglappar ondgöra sig över det bemötande som de kan vara utsatta för av nättroll vars syfte är provokation. Detta kan vara en grogrund för näthatare och nätmobbare vars syfte är sprida fientlighet, hat och kränkningar.

När politiker, makthavare, journalister, offentliga personer (inklusive kändisar) och privatpersoner deltar i samhällsdebatten genom debattartiklar, i debattprogram, på sociala medier, framför kategoriska uttalanden i intervjuer eller på annat vis för fram sina åsikter och ståndpunkter har deras ordval och argumentation betydelse för hur andra människor i samhället reagerar och kommenterar:

  • Om de deltar för att provocera är det inte förvånande att människor i samhället kan reagera negativt.
  • Använder de personangrepp är det många som i tillägg kan reagera kraftfullt.
  • Är tonläget och ordvalen dessutom förlöjligande, förminskande eller mobbande om någon eller något är det inte särskilt anmärkningsvärt om människor i samhället vill markera sitt starka avståndstagande gentemot dem.
  • Använder de sin position (medial, politisk och kändisskap) kan orättfärdiga reaktioner och kommentarer ytterligare förstärkas.
  • Bemöts kritik och kritiker med att benämna dem med nedsättande epitet får nog ses som vägs ände där oönskat bemötande, fientliga, hotfulla och kränkande reaktioner samt kommentarer ges näring.
  • Tillämpar de dessutom regelbundet en eller flera av dessa nämnda destruktiva former är oacceptabla reaktioner och orättfärdiga kommentarer inte särskilt överraskande.

Jag upplever efter att ha följt flera personer på nätet under en längre tid som är utsatta för oönskat bemötande, fientlighet, hat och kränkningar, har på eget bevåg gett sig in i ett osunt och destruktivt sätt att debattera och väcka uppmärksamhet. De har varit naiva, trott sig vara oåtkomliga och stå över vanliga människor i samhället.

Jag har svårt att förstå varför de överhuvudtaget ger sig in på detta sidospår som är en återvändsgränd, då lejonparten av andra politiker, makthavare, journalister och offentliga samt privata personer avhåller sig från att delta i samhällsdebatten på detta vis. Det är kanske dags för dessa att vara självkritiska, visa ödmjukhet och respekt för andra i samhället,  föregå med gott exempel och vara ett föredöme.

Klick och delningar till varje pris kan ha ett högt och samtidigt självförvållat pris. Skyll inte allt på nättroll.

%d bloggare gillar detta: