Affärsiden att inte ta ansvar – några kontroversiella tips

Vi lever i en värld där allt fler röster höjs för att företag ska ta ansvar för andra saker än sin ekonomi, t ex miljö och människor. Vår forskning i flödeskedjor är baserad på svenska och internationella företag. Den har lärt oss hur man kan undvika detta ansvar.

Göran Svensson, Oslo School of Management
David Eriksson, Borås Högskola

Mycket av detta går att utläsa ur företags etikregler och policydokument. Annat kommer från hur företagen jobbar rent praktiskt och forskning som fokuserar på just problematik kring ansvarstagande.

Här följer en checklista (tio-i-topp) på hur företag kan slippa ta ansvar för miljön och de människor som påverkas, speciellt avseende de människor som är lågutbildade, fattiga och bor i korrupta samhällssystem i utvecklingsländer.

  1. Se till att göra det riktigt svårt för andra att få insyn i verksamheten som bedrivs och helst omöjligt att få insyn i leverantörers och råvaruproducenters verksamheter.
  2. Om det är svårt att hindra insyn i verksamheten så eftersträva att jobba mot länder som ligger långt bort med bristfällig mediabevakning eller där mediabevakning står under hård kontroll.
  3. Se till att i kontrakt överföra ansvaret på leverantörer i syfte att kunna hålla leverantörer ansvariga för att frångå eget ansvar.
  4. Sök affärskontakter och etablera affärsrelationer med företag i områden med svårtuttalade namn. Exempelvis, hur många känner till Hazaribagh? Vem känner till området vars namn man inte ens kan uttala?
  5. Det går även att kontrollera de företag vars anställda värnar om miljön och människorna som bor i närområdet. Detta görs genom att de anställda skall ha så lite insyn som möjligt i de fabriker som företaget har affärsutbyten med.
  6. De anställda bör ha en känsla av att de bara är en väldigt liten kugge i ett stort maskineri och att de enkelt kan bytas ut med andra som är utan arbete.
  7. Skapa ekonomiska nyckeltal som inte ger utrymme för betänkligheter, utan ger sken av att ta ansvar för både miljö och människor.
  8. Lagstiftning kan undvikas genom att rikta verksamheten mot leverantörsländer där lagar och regler inte är så strama.
  9. Rikta in verksamheten mot leverantörsländer med politisk instabilitet och gärna med dokumenterad hög korruption, då dessa kan vara mer benägna att prioritera ekonomisk vinning på bekostnad av miljö och människors väl och ve.
  10. Tänk på att de som utsätts för giftiga ämnen, hård arbete och låg lön bär ett eget ansvar för att förbättra sin situation. Det är ingen som tvingar dem att leva och jobba under dessa förhållanden.

Sammantaget, denna checklista kan bidra till att hålla generation efter generation av människor i utvecklingsländer i fattigdom. Den hjälper företag att säkra fortsatt tillgång på billig arbetskraft, samt dölja eventuella sociala och miljömässiga utmaningar och betänkligheter i global företagsekonomisk verksamhet.

Vi hoppas att du som läser denna checklista tar till dig av lärdomarna från vår forskning även om du inte representerar ett företag. Utan dessa kontroversiella tips på hur företag kan arbeta medvetet för att dölja sin påverkan på miljö och människor i utvecklingsländer som upplevs som avlägsna och osynliga i Sverige hade du inte kunnat köpa det där billiga läderskärpet, det hade inte funnits någon metall i din mobiltelefon och vem skulle plocka bomullen till din t-shirt?

Checklistan påvisar att företags ansvarstagande för miljö och människor är viktigt, men konsumenterna måste också börja inse sitt ansvar och inte blunda för den verklighet som kan råda i utvecklingsländer.

När företag och konsumenter köper billigt i Sverige kan det innebära att priset på miljön och människorna någonstans i världen är orimligt högt. Socialt och miljömässigt ansvar kräver konkret handling, inte bara vackra ord som saknar förankring i den verklighet som kan prägla global affärsverksamhet.

Om du inte känner dig berörd så går det bra att bläddra vidare och fortsätta som förut. Våra barn och barnbarn ställer gärna upp och löser de problem vi låter dem ärva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: